Vad är Esport Betting ?

admin
februari 4, 2021
146 Visningar

Hur fungerar betting på Esport ?

En del menar fortfarande att esport inte är en riktig sport, men de som är mer insatta vet att det är något som hela tiden växer sig allt större. Allteftersom internet blir en större del av våra liv blir även sporter som utövas på nätet mer populära. De olika spelen får mer pengar från sponsorer, turneringar blir större, mer publik kommer till eventen, och spelarna tjänar mer. Allt detta bidrar till populariteten och är en stor anledning till att just esport betting har växt kraftigt de senaste åren.

Numera finns ett brett oddsutbud på en rad olika spel med flera olika marknader. Oavsett om du vill spela på turneringsvinnare, matchvinnare, vinnare av en karta, av en runda eller liknande så finns det ofta tillgängligt.

Vi går här nedan igenom allt och lite till för att ge dig en såpass bra inblick i esportens spelmarknad som möjligt.

SPELA HÄR

Vad är egentligen en esport?

Vi kan börja med att tydliggöra att just den här sporten stavas på olika sätt, men det viktigaste att förstå är att oavsett om benämningen är e-sport, esport, eSport eller e sport, betyder det samma sak. Alla benämningar kan översättas till att ett spel spelas mot andra motståndare, och att spelarna kan tjäna pengar på det. Detta kan liknas med t.ex. fotboll där spelarna är anställda av klubben i fråga och får en lön.

Beroende på speltyp är det alltså en mot en eller lag mot lag det handlar om. Till exempel spelas Counter-Strike Global Offensive fem mot fem, medan spel som Hearthstone spelas en mot en. Alla spel har olika mål och vad du tycker är intressant beror helt på vad du själv gillar för slags spel, till exempel FPS (First Person Shooter) eller MOBA (Multiplayer Online Battle Arena).

Sammanfattningsvis kan man säga att esport är detsamma som vanliga sporter som fotboll, ishockey, tennis etc, med skillnaden att det sker online eller över LAN (Local Area Network), vilket mest används vid turneringar för att ge alla deltagare samma förutsättningar. Ibland kan nämligen matcher online påverkas av spelares ‘Ping’ (tiden det tar för spelarens internet att skicka en signal till spelets server och sedan ta emot datan som servern skickar tillbaka). Detta i sin tur kan påverka saker som hur snabbt man hinner se sin motståndare på skärmen, och kan ge spelare med lägre ‘Ping’ ett övertag.

Vanliga oddsmarknader för esporter

Vad finns det egentligen för oddsmarknader när man bettar på esport? Det är något som vi kommer gå igenom här så du får en större inblick i vilka val du har framför dig. Notera dock att olika spel erbjuder olika bettingalternativ, samt att marknaden hela tiden växer, vilket öppnar upp för nya alternativ.

 • Matchvinnare – Är det bäst av 3 eller 5 kartor kan du betta på antingen 1 eller 2 som vinnare. Vid ‘Bäst av 1’-matcher kan du spela på 1X2 då en karta i vissa spel/ligor kan sluta oavgjort, som t.ex. i CS:GO där det är möjligt att en match kan sluta 15-15.
 • Att vinna minst en karta – Som i ovan exempel, om det är en ‘bäst av 3’ och du tror ett lag kanske inte vinner hela matchen, men att de åtminstone tar hem en karta, spelar du på detta.
 • Vinnarspel – När det kommer till turneringar kan du lägga spel på vilket lag du tror vinner turneringen.
 • Livespel – Spel som läggs när matchen spelas live. Det lägre rankade laget kanske har en bra dagsform, vilket öppnar upp för en bra chans att betta på dem.
 • Handikapp – I matcher med 3+ kartor går det att lägga spel som -1.5, vilket skulle betyda en 2-0 vinst i en ‘bäst av 3’-match. Det finns även handikapp i antal rundor för en enskild karta.
 • Att nå finalen – Detta spel innebär att du spelar på ett lag ska komma topp 2 i en turnering.

Beroende på storleken av turneringen/ligan/spelet kan det finnas olika spelval. Håll ett öga på de olika eventen och se om du hittar något bra odds som passar just dig.

Esport är större än man tror

Esport är fortfarande relativt nytt för många, även om de mer inbitna fansen hängt med under hela 2000-talet. Det är dock just på senare år som sporten växt i storlek, där det beräknats att den globala esportens fans uppskattas vara 380 miljoner till antalet, där 86 miljoner av dem finns i Europa. För att du ska få en uppskattning om hur många det faktiskt är: Den totala befolkningen i hela Nordamerika ligger i skrivande stund på 867 miljoner.

Antalet esport-fans är även förväntad att växa stadigt med ungefär 23% varje år under de kommande fem åren, vilket betyder att det endast i Europa kommer finnas hela 105 miljoner esport-fans år 2020.

Deloitte (ett av världens fyra största revisions- och konsultnätverk) menar även att den globala esportmarknadens intäkter uppskattas till $1 miljard år 2019 (ca 9,7 miljarder kr). Detta beräknat på intäkter från reklam, sändningsrättigheter och ligautvidning.

EsportsViewers.PNG

Även antalet tittare har ökat märkbart de senaste tre åren, och det är förutspått att trenden fortsätter framöver. Mellan år 2016 och 2017 ökade antalet tittare med 19.3%, och i runda slängar innebar det att 335 miljoner tittade på esport år 2017, både i form av esport-entusiaster och sporadiska tittare. Denna siffra ökade sedan med 13.8% till år 2018 och landade där på 380 miljoner tittare. Fram till år 2021 tros trenden fortsätta och att hela 557 miljoner kommer titta på esport under det året, där 250 miljoner är entusiaster och 307 miljoner kollar sporadiskt. 

En stor anledning till denna tillväxt är att folk blir mer medvetna om att esport existerar. Sedan år 2015 har denna siffra växt med hela 1962%, från 800 000, till hela 1,57 miljarder i 2019. Det innebär att i slutet på 2019 kommer 20% av jordens befolkning åtminstone vara medvetna om att esport existerar.

Tips & tricks för esport betting

Med en ständigt växande marknad kommer nya möjligheter dyka upp titt som tätt, och därför listar vi några saker att ha i åtanke här nedan:

 • Det är alltid enklare att lägga spel på något man är insatt i. Därför är vårt första tips att spela de spel du själv önskar betta på. Detta ger dig en större inblick i vad spelets mål är och hur man når dit.
 • Om du lägger spel på mer strategiskt lagda spel, håll utkik efter nyare lag som inte spelar som de ‘traditionella’ lagen. Ofta kan de mer erfarna lagen stanna i gamla vanor, där de inte räknat med att de nya lagen kommer med en ny spelstil. Detta betyder att det finns en stor chans för skrällar med höga odds.
 • Kolla på matcher som spelas live. Ibland ger inte tidigare resultat rätt bild för hur en match kan ha sett ut. Om en CS:GO match till exempel slutat 16-8 behöver det inte betyda att det förlorande laget krossats. Det kan handla om små marginaler, individuella ‘clutches’ och liknande som vände på steken, där det förlorande laget ändå presterade bra. Ta med dig informationen till lagets nästa möte och gör en ny utvärdering.
 • Följ spelar- och laguppdateringar via sociala medier. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad med senaste nytt för att veta om ett lag kanske värvat in en ny spelare, då det inte finns några restriktioner inom esportens spelartransfers. En ny spelare i ett lag kan innebära en helt ny speltaktik, och då kanske ett spel på det mer etablerade laget är på sin plats. Detsamma gäller vid ‘stand-ins’, där ett lags tränare kanske måste hoppa in och spela utifall någon spelare är sjuk eller liknande.
 • Håll dig uppdaterad på forum, och följ kommentatorer för spelet på diverse kanaler då de ofta brukar ge bra insikt på olika lag eller spelare. På forum kan du även få speltips på diverse matcher från de som är bra insatta i scenen. Hämta information från många olika ställen för att göra din egna sammanfattning av det hela, och sedan hitta bäst odds med den information du har till hands.

Desto mer research du investerar i den esport du är intresserad av, desto enklare kommer det vara att välja rätt spel när du bettar.

Välj rätt spel för just dig

Med mer kött på benen hoppas vi att du nu känner dig redo att ge dig ut i esportens värld. I slutändan är det upp till var och en om man vill betta på esport, och vad man isåfall väljer. Marknaden är stor och den fortsätter hela tiden växa med det allt ökande intresset samt de nya möjligheterna med livesändningar.

Vill du spela på esport hos LeoVegas går du in på Leovegas bettingsida > ‘Utforska sport’ > sortera efter ‘E-Sport’.

Vi önskar dig självfallet lycka till !

Författare admin